nieuws

De Wit: Haal godslastering zo snel mogelijk uit strafrecht

Het delict godslastering, dat nog altijd in ons Wetboek van Strafrecht staat, is principieel onjuist en niet meer van deze tijd. SP-Kamerlid Jan de Wit pleit er daarom voor artikel 147, het artikel dat smalende godslastering strafbaar stelt, zo snel mogelijk uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.

Als het verbod op godslastering wordt geschrapt, betekent dat niet dat mensen voortaan ongestraft gelovigen kunnen beledigen. Artikel 147 gaat namelijk over het beledigen van God zélf. Als iemand zich beledigd voelt (bijvoorbeeld wegens zijn godsdienst) kan hij of zij een beroep doen op andere bepalingen. Belediging is en blijft strafbaar. Artikel 147 draagt niet bij aan het beschermen tegen kwetsende opmerkingen.

Het verbod op godslastering stamt uit 1932 en moet gezien worden als een product van die tijd. Dat was een roerige tijd, waarin confessionele partijen het nodig vonden ook strafrechtelijk op te treden tegen wat zij zagen als een communistische campagne tegen het christelijk geloof. In november 2004 zorgden opmerkingen van toenmalig minister Donner, die voorstelde artikel 147 juist vaker toe te passen, voor ophef en discussie in de Tweede Kamer. De SP was destijds ook al voorstander van het schrappen van artikel 147, maar vond het moment ongelukkig, omdat diezelfde maand Theo van Gogh was vermoord. De heldere overweging van de SP kunt u hier lezen

Volgens Jan de Wit zijn er goede redenen om het verbod op godslastering nu wel uit het Wetboek van Strafrecht te halen. “Artikel 147 is eigenlijk een slapende bepaling geworden. Al sinds het Ezelproces tegen Gerard Reve in 1968 is er niemand meer op vervolgd.” Maar het is ook een principiële kwestie, vindt De Wit: “De wetgever moet zich zo min mogelijk bemoeien met geloofskwesties. Als burgers beledigd zijn, heeft de overheid de taak in te grijpen. Maar we hebben het hier over de belediging van God en de overheid kan natuurlijk helemaal niet beoordelen of God beledigd is. Belangrijker nog is dat iedereen voor de wet gelijk is. Mensen die in God geloven hoeven door de wetgever ook niet te worden voorgetrokken, in die zin dat de strafwet extra bescherming zou moeten bieden. Dat is principieel niet juist.”

Jan de Wit zal het voorstel doen in het debat met minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA). Omdat ook de PvdA zich heeft uitgesproken voor het schrappen van het artikel, is er een Kamermeerderheid voor. Jan de Wit verwacht van de PvdA dat zij zijn voorstel om het artikel zo snel mogelijk uit het wetboek te halen, zal steunen . “De PvdA is steeds van mening geweest dat God buiten het recht en de politiek moet blijven. Ik verwacht dus dat artikel 147 op korte termijn geschrapt kan worden.”