nieuws

Symposium SP: Crisis in de rechtsstaat?

Op 7 maart organiseert de SP in Den Haag een symposium over de feilbaarheid en het zelfreinigend vermogen van de rechtsstaat. De Puttense moordzaak, de Schiedammer Parkmoord, Lucia de B., de Deventer moordzaak, Ina Post, de Enschedese zedenzaak: strafzaken waarin ernstige fouten werden gemaakt door politie, het OM én rechters. De vraag die op het symposium wordt besproken is of hier sprake is van incidenten of dat er structureel iets mis is in onze rechtspraak.

Onder de sprekers zijn professor Crombag, professor Wagenaar, dr. Van Koppen en professor Tak. Zij worden bevraagd door een panel bestaande uit professor Ton Derksen, drs. Maurice de Hond en mr. Jan de Wit. Het symposium zal onder leiding staan van tv-presentator Tijs van den Brink.

De vraag die velen opwerpen is of bij de veelbesproken rechterlijke dwalingen sprake is van incidenten of dat er structureel iets mis is in de rechtspraak. “De mogelijkheden van hoger beroep en cassatie bij de Hoge Raad kunnen kennelijk fouten niet voorkomen,” concludeert Tweede Kamerlid Jan de Wit, organisator van het symposium. “Daarbij wordt door de Hoge Raad zelden overgegaan tot herziening van rechterlijke uitspraken, en blijft bij herziening het rechterlijk oordeel buiten schot.”

Volgens de justitiewoordvoerder van de SP schiet het zelfreinigend vermogen van de rechterlijke macht duidelijk tekort. “Daarom bepleit ik dat er buiten de rechterlijke organisatie om een onafhankelijke Raad voor de Rechtszekerheid moet komen. Die kan strafzaken opnieuw onderzoeken als er gerede twijfel is over een onherroepelijke rechterlijke uitspraak.”

Deze Raad zou buiten de rechterlijke macht moeten staan en advies moeten uitbrengen aan de Hoge Raad over de beoogde herziening van een vonnis. Een dergelijke raad bestaat al in Engeland en Noorwegen, en deze heeft er daar toe geleid dat het vertrouwen van de burgers in de rechtsstaat is toegenomen.

Symposium ‘Crisis in de rechtsstaat?’ Vrijdag 7 maart 2008, 10.30-16.00 uur. Theater Diligentia, Lange Voorhout 5, Den Haag Inschrijving tot uiterlijk 29 februari 2008 per e-mail: Jurgen van der Sloot, jvdsloot@sp.nl