nieuws

Straf oorlogsmisdadigers en gun anderen een menswaardige toekomst

De Unie van Afghaanse Verenigingen demonstreerde vrijdag in Den Haag tegen het beleid van de Nederlandse regering om sommige vluchtelingen nog steeds zonder proces schuldig te verklaren aan oorlogsmisdaden. De SP steunt het pleidooi van de Afghaanse vluchtelingen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut sprak de demonstranten op het Plein voor de Tweede Kamer toe.

Karabulut: “De overheid steekt zijn kop in het zand en creëert al tien jaar lang een steeds groter probleem. Een steeds grotere groep mensen heeft geen recht om te werken en geen recht op medische voorzieningen. Dit moet stoppen. Je kunt niet je ogen sluiten voor het probleem en mensen een leven lang illegaal laten zijn. Niet voor niets vragen organisaties als de UNHCR, Amnesty International en Defence for Children al jarenlang aandacht voor de gevolgen van dit beleid. Natuurlijk moeten mensen waarvan is vastgesteld dat ze oorlogsmisdaden hebben begaan niet als vluchteling worden toegelaten. Maar dan moet wel eerst worden vastgesteld door een rechter dat die persoon schuldig is. Zo werkt het in een rechtsstaat als Nederland. Als je als overheid iemand ergens van verdenkt dan ga je over tot vervolging en vraag je de rechter vast te stellen of iemand schuldig is. Dat gebeurt nu niet, en dat is niet goed.”

Sadet Karabulut tijdens de demonstratie

SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt de demonstranten toe

Nog deze maand komt er een brief van de minister van Justitie over het standpunt van de regering. Die brief wordt als het aan de SP ligt het beginpunt van een nieuwe discussie over hoe in Nederland om te gaan met mensen die ongewenst zijn verklaard wegens vermeende oorlogsmisdaden. De SP wil een oplossing voor dit probleem.

Sadet Karabulut

Karabulut: “Die oplossing is niet dat we oorlogsmisdadigers ongemoeid laten. Maar die oplossing is ook niet dat we mensen zonder proces schuldig verklaren. Een situatie waarbij mensen niet worden toegelaten en ook niet worden weggestuurd is niet menselijk. De SP zal in het komende debat dan ook concrete voorstellen doen om tot een menswaardige oplossing te komen. Maak een nieuw controleerbaar ambtsbericht, maak meer werk van de vervolging van oorlogsmisdadigers en beoordeel van vrouwen en kinderen apart of ze in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Straf de schuldigen en gun de anderen een menswaardige toekomst.”