nieuws

SP wil onafhankelijke Raad voor Rechtszekerheid

De commissie die de strafzaak tegen Lucia de B. heeft onderzocht, komt tot de conclusie dat er opnieuw naar de zaak moet worden gekeken. Na de Schiedammer Parkmoord is het volgens SP-Kamerlid Jan de Wit tijd voor een onafhankelijke Raad voor de Rechtszekerheid: "De zaak Lucia de B. bewijst wederom dat er een dringende behoefte is aan een onafhankelijke raad die buiten de rechterlijke macht om naar de gang van zaken in een strafzaak kan kijken. Het strafrechtsysteem kan zich geen wantrouwen permitteren, en een Raad voor Rechtszekerheid kan ervoor zorgen dat de rechterlijke macht opnieuw naar een zaak kijkt als dat nodig is."

Jan de Wit pleit voor instelling van een onafhankelijke Raad voor Rechtszekerheid, naar voorbeeld van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, voorgezeten door Pieter van Vollenhoven. Deze moet de tijdelijke commissie evaluatie afgesloten strafzaken vervangen en verankerd worden in de wet. De Raad voor Rechtszekerheid moet op verzoek van de veroordeelde kunnen onderzoeken of er door politie en justitie fouten zijn gemaakt, en vervolgens daarover advies uit kunnen brengen aan de rechter. Daarnaast zal ook de toegang tot de Hoge Raad bij gerede twijfel over de juistheid van een vonnis eenvoudiger moeten worden. De Wit: "Ook in het strafrecht kunnen fouten gemaakt worden, maar in het Nederlandse rechtssysteem is het veel te moeilijk om deze aan te vechten. Dat moet niet kunnen. Als er in dit soort zeer ingewikkelde strafzaken gerede twijfel is, moet de weg naar een onafhankelijke Raad voor Rechtszekerheid openstaan, die vervolgens advies uitbrengt aan een rechter. Een dergelijk systeem wordt bepleit door veel hoogleraren die ik de afgelopen tijd heb gesproken."

Lucia de B. werd in 2006 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zeven moorden en drie pogingen tot moord op patiënten in Haagse ziekenhuizen. De Commissie evaluatie afgesloten strafzaken die de strafzaak onderzocht kwam vandaag tot de conclusie dat de Hoge Raad de zaak opnieuw moet bekijken. In het onderzoek is er volgens de commissie vanaf het begin te veel van uitgegaan dat Lucia de B. de enige dader moet zijn geweest. Bovendien is niet gezocht naar alternatieve scenario’s die haar mogelijk zouden vrijpleiten. Al eerder bleek in de Schiedammer Parkmoord wat de gevolgen kunnen zijn als tunnelvisie in een strafrechtelijk onderzoek de overhand krijgt. Een onschuldige werd in drie instanties veroordeeld, omdat het Nederlandse rechtssysteem blijkbaar onvoldoende waarborgen bevat om dit te voorkomen. De Tweede Kamer heeft naar aanleiding van de fouten in de Schiedammer Parkmoord onmiddellijk aan de minister gevraagd of er meer zaken waren waar mogelijk onschuldigen zijn veroordeeld. Vervolgens werd op verzoek van de Tweede Kamer een commissie ingesteld die moest onderzoeken of in die zaken fouten zijn gemaakt door politie en justitie. De zaak Lucia de B is één van deze zaken. Een aantal andere zaken wordt momenteel nog door de commissie onderzocht.