Pak problemen in jeugdgevangenissen snel aan

Er moet snel verbetering komen in de opvang en behandeling van jongeren in Justitiële Jeugdinrichtingen. Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat er ernstige tekortkomingen zijn. SP-Kamerlid Krista van Velzen reageert geschrokken: “Deze misstanden moeten heel snel worden aangepakt, dit kan echt niet. Het lijkt wel alsof jeugddetentie gister is uitgevonden, als je ziet hoeveel tekortkomingen er zijn. Als we er al voor kiezen jongeren op te sluiten, moeten we in ieder geval zorgen dat ze er beter uitkomen en niet slechter.”

De Rekenkamer kon de helft van de jongeren die ze onderzocht niet eens terugvinden. "Hoe kun je dan een vinger aan de pols houden of ze na hun detentie wel een dak boven hun hoofd hebben en een zinnige dagbesteding," vraagt Van Velzen zich af. "Dat zijn toch de basiselementen om de kans op herhaling van delicten te verkleinen." Meer dan 50% van de onderzochte jongeren blijken al binnen 6 maanden opnieuw een delict te hebben gepleegd. "Dat is echt veel te veel. We moeten voor alle jongeren die in detentie zijn geweest nazorg verplicht stellen."

Van Velzen betreurt dat de minister dit voorlopig niet wil doen. "Voor mij is dat onbegrijpelijk. De SP heeft net zelf een onderzoek gedaan naar nazorg bij volwassen gedetineerden waaruit het enorme belang van nazorg bleek, voor de ex-gedetineerden en de veiligheid in de samenleving. Bij jeugdigen is dit belang van hulp en begeleiding bij terugkeer in de samenleving alleen maar groter.”