nieuws

Hoog tijd voor parlementaire enquête IND

De SP is al langer voorstander van een parlementaire enquête naar de werkwijze van de IND. Al drie maal eerder drong de SP aan op een parlementaire enquête naar de werkwijze van de IND, waar in onze ogen heel veel mis is. Het voorstel voor een enquête werd gisteren plotseling geopperd door PVV en VVD, partijen die eerder tégen voorstellen stemden om het IND grondig te onderzoeken.

Al jarenlang ligt de IND onder vuur en regent het klachten. In 2005 zette een rapport van de Algemene Rekenkamer nog vraagtekens bij de wijze waarop de IND reguliere verblijfsaanvragen afhandelde. In hetzelfde jaar concludeerde de commissie Havermans dat de IND steken had laten vallen bij de controle van verstrekking van asielgerelateerde gegevens aan Congo.

Er werden in december 2005 twee moties ingediend om te komen tot een parlementaire enquête naar de IND. Beide moties werden verworpen, en beide keren stemden de VVD en de Groep Wilders tegen de motie die een parlementaire enquête mogelijk wilde maken. Zelfs een motie in februari 2006 om een werkgroep in te stellen die een vooronderzoek zou kunnen doen naar een parlementaire enquête werd verworpen. De VVD stemde ook hier weer tegen en de Groep Wilders was bij de stemming zelfs afwezig.

Een parlementaire enquête naar mogelijk wanbeleid bij de IND was, en is naar de mening van de SP nog steeds nodig en gewenst. Niet met het doel de grenzen op slot te doen, maar om te garanderen dat het vreemdelingenbeleid in Nederland humaan en eerlijk is.