Nog steeds geen ‘game over’ voor belspelletjes

Minister Hirsh Ballin schept in de nieuwe Wet op de Kansspelen de mogelijkheid om misleidende tv-belspelletjes aan te pakken, maar maakt daar zelf geen werk van. Dat stellen SP-Kamerleden Krista van Velzen en Jan de Wit. “Alwéér verschuilt de minister zich achter het idee van de zelfregulering,” concludeert Van Velzen. “Maar je gaat na jaren misdragingen aan zo’n ronduit louche sector toch niet vragen of het alsjeblieft heel misschien een klein beetje netter kan? Hij moet ingrijpen!”

“Deze spelletjes zijn alleen maar commercieel aantrekkelijk omdat ze gebaseerd zijn op het flessen van kijkers,” stelt Van Velzen. “Sommige mensen trappen er dusdanig in dat ze zichzelf de schulden in werken, zij laten zich misleiden. Heel dom misschien, maar je moet niet alleen over eigen verantwoordelijkheid beginnen, je moet ook de flessentrekkers aanpakken. Dat doen we ook met balletje-balletje en piramidefondsen. Wat mij betreft is het ‘game over’ voor belspelletjes.”

Er is deze week een voorontwerp van de nieuwe Wet op de Kansspelen verspreid. Hierin wordt de mogelijkheid om via aanvullende wetgeving belspelletjes aan te pakken slechts genoemd. En dus vooralsnog niet aangegrepen. Een gemiste kans. In de toelichting op het voorontwerp is te lezen; ‘indien noodzakelijk kunnen regels worden gesteld, maar de uitvoering wordt in eerste instantie overgelaten aan het veld’. De minister houdt de optie open om alsnog aanvullende regelgeving te introduceren, maar de SP vindt dat hij daarmee geen seconde hoeft te wachten. De sector heeft immers al jaren de kans gehad zelf misstanden aan te pakken, maar dit leverde tot nu toe geen echt resultaat op.

Jan de Wit heeft jarenlang strijd gevoerd tegen misleidende belspelletjes. In 2001 verzamelde hij tijdens de actie ‘0900-BELAZERD’ talloze klachten en meldingen van misleiding. De situatie werd steeds maar niet verbeterd, omdat achtereenvolgende ministers weigerden in te grijpen. De producenten en omroepen konden doorgaan met het organiseren en uitzenden van deze kansspelen. Uit aanvullend SP-onderzoek, waarvan de resultaten deze maand worden gepubliceerd, blijkt dat de vrijblijvende gedragscode uit januari 2006 overduidelijk niet heeft geholpen. Dat maakt het voor de SP des te onbegrijpelijker dat de minister nu weer op zelfregulering vertrouwt. Van Velzen: “Liever nog zien wij gewoon een verbod op deze belspelletjes, het is inherent aan belspelletjes dat er misleiding plaatsvindt omdat de producent er anders niets aan verdient.”