Belspellen hard aanpakken, maar nog liever verbieden

De Gedragscode Promotionele Kansspelen die op 1 januari 2006 van kracht werd, heeft geen einde gemaakt aan de praktijk van de misleidende belspellen. Uit eigen onderzoek van de SP en reacties van burgers blijkt dat de gedragscode volledig is mislukt. SP-Kamerlid Jan de Wit: "Het Ministerie van Justitie heeft inmiddels een nieuw wetsontwerp ingediend, maar dat zal niets veranderen aan de praktijk. Er is handhaving nodig, en het Openbaar Ministerie moet nu overgaan tot vervolging van de twee aangiftes tegen commerciële omroepen die nu al weer bijna een jaar op de plank liggen."

0900-belazerd

Al in 2001 waarschuwde De Wit dat zelfregulering niet zou werken. Uit het toenmalig SP-rapport 'Ook BELazerd' bleek dat de organisatoren van de belspellen op grove wijze geld verdienden over de ruggen van kijkers. Toenmalig minister van Justitie Donner ging uiteindelijk tot actie over en per 1 januari 2006 werd de Gedragscode Promotionele Kansspelen van kracht. Maart 2007 startte de SP opnieuw een onderzoek om te kijken hoe deze gedragscode in de praktijk werkt. Uit de vandaag gepubliceerde rapportage '0900-BELazerd' blijkt dat de code op alle mogelijke manieren wordt omzeild. De Wit: "Ondanks de ingestelde gedragscode gaan de producenten en omroepen gewoon door met het aanbieden van illegale kansspelen, en worden kijkers nog steeds geflest."

Het Ministerie van Justitie heeft inmiddels tegen twee commerciële omroepen aangifte gedaan wegens overtreding van de Wet op de Kansspelen, maar het Openbaar Ministerie is nog niet over gegaan tot vervolging. De Wit: "Ik ben blij dat er nu eindelijk wat is gebeurd, maar de eerste aangifte dateert al weer van bijna een jaar geleden en ondertussen gaat het verdienen van vermogens over de ruggen van misleide kijkers gewoon door. Het wordt hoog tijd dat er vervolgd gaat worden."

Minister van Justitie Hirsh Ballin heeft inmiddels een voorontwerp van de nieuwe Wet op de Kansspelen voor commentaar naar belanghebbenden gestuurd. Weliswaar wordt hierin de mogelijkheid genoemd om via aanvullende wetgeving strengere regels voor belspellen op te stellen, maar de minister geeft ook meteen aan dat hij hier geen gebruik van zal gaan maken. De minister wil alleen een coördinerende rol gaan spelen bij het voortzetten van zelfregulering, en dus gewoon alles bij het oude laten. De Wit: "Dit is onbegrijpelijk, nu de sector heeft aangetoond de gedragscode aan haar laars te lappen, moet gewoon hard worden opgetreden."

De SP zal zich niet neerleggen bij voortzetting van de huidige praktijk. In ieder geval zal er een drastische aanscherping van de huidige gedragscode moeten komen. Daarnaast zijn strikt toezicht en strikte handhaving van een aangescherpte gedragscode absolute vereisten om aan deze geldklopperij een einde te maken. Jan de Wit: "Wat ik het liefste zie is een algeheel verbod op de belspellen, zodat er voor eens en altijd een einde komt aan deze oplichtingspraktijken."