Roemer bepleit onafhankelijk onderzoek Chipshol-affaire

Tweede Kamerlid Emile Roemer vindt dat er een onafhankelijk onderzoek naar de Chipshol-affaire moet komen. “Het lijkt er op dat het bedrijf Chipshol bewust is tegengewerkt door vijf verschillende overheidsinstanties,” zegt de SP-woordvoerder Verkeer. “De onderste steen moet in deze zaak boven komen.” Ook vraagt hij de minister om te bemiddelen in de lopende procedures. “Het is in het belang van alle partijen dat dit zo snel mogelijk wordt afgerond. Het heeft al vele miljoenen aan belastinggeld gekost, hoe eerder dit opgelost is hoe beter.”

Chipshol heeft in 1990 grond gekocht bij Schiphol met de bedoeling bedrijfsgebouwen te ontwikkelen. Het bedrijf lijkt meer dan 10 jaar te zijn tegengewerkt door de verschillende betrokken overheden. Net toen het er in 2003 op leek dat Chipshol de strijd gewonnen had en kon beginnen met bouwen, stelde de verantwoordelijke staatssecretaris een bouwverbod in, op advies van de Luchtverkeersleiding. Onlangs is dat bouwverbod opgeheven, omdat bleek dat het advies onvoldoende onderbouwd was.

Chipshol heeft inmiddels verschillende schadeclaims ingediend van totaal meer dan 100 miljoen euro. De gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland hebben inmiddels geschikt en Schiphol is veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding, maar gaat daar tegen in beroep. De kans is bijzonder groot dat deze affaire de Staat vele tientallen miljoenen gaat kosten. Daarnaast heeft een aantal overheidsinstanties een zeer twijfelachtige rol gespeeld in de kwestie, het lijkt er op dat gemeente en staatssecretaris zich voor het karretje van Schiphol hebben laten spannen.

Roemer wil dat minister Eurlings gaat bemiddelen tussen Chipshol en luchthaven Schiphol. Chipshol lijkt al jaren tegengewerkt te worden door de luchthaven, gemeente, provincie en de regering. Over een aantal grote schadeclaims wordt nog geprocedeerd. Roemer: “Het ziet er naar uit dat de overheid fout na fout heeft gemaakt in deze affaire, waardoor er mogelijk vele miljoenen aan belastinggeld aan genoegdoening moeten worden besteed. Het lijkt mij tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de overheid.”