Hoge Raad erkent bezwaren SP tegen 100% controles

De bezwaren die de SP-fractie jarenlang heeft aangedragen tegen de mensonterende 100%-controles op schiphol zijn nu ook gehonoreerd door de hoogste rechterlijke instantie in Nederland. De Hoge Raad oordeelde deze week dat de controles waarbij reizigers in vagina en anus bevoeld worden onrechtmatig zijn.

Om drugssmokkel tegen te gaan zijn jaren geleden de bekende 100%-controles ingevoerd. Passagiers op vluchten vanuit de Nederlandse Antillen, Aruba, Venezuela en Suriname worden nog steeds steevast gecontroleerd op drugssmokkel. Passagiers worden besnuffeld door drugshonden, worden ondervraagd, en op hun uiterlijk beoordeeld; mensen die bijvoorbeeld rode ogen hebben na een lange vlucht werden aangemerkt als verdachte en onderworpen aan visitatie. Het douanepersoneel ging daarbij regelmatig onbehoorlijk te werk. Mensen werden gedwongen om naakt, in het bijzijn van meerdere beambten, te bukken, te hurken en zich op intieme plaatsen te laten bekijken. Ook werden mensen inwendig gecontroleerd op verboden middelen.

De SP heeft herhaaldelijk bezwaren geuit tegen deze mensonterende werkwijze door het douanepersoneel op schiphol. Kamervragen van Jan de Wit en Harry van Bommel en pittige bijdragen in de debatten hadden reeds enig effect, de ergste vernederingen zijn verleden tijd. Eerder al veroordeelden lagere rechters en de Ombudsman de strenge controles als ‘vernederend’, maar nu ook de Hoge Raad heeft geoordeeld bestaat er geen twijfel over dat passagiers op Schiphol onnodig vernederend zijn behandeld.

“Het is beschamend dat Nederland mensen op deze wijze heeft behandeld,” reageert Harry van Bommel. “Het is mooi dat de Hoge Raad onze bezwaren nu erkent, maar dit mag natuurlijk nooit meer gebeuren.” Ook Jan de Wit is van mening dat het arrest van de Hoge Raad recht doet aan de klachten en bezwaren. “Drugscontroles zijn onvermijdelijk, maar de manier waarop deze zijn uitgevoerd is onacceptabel. Het is nergens voor nodig mensen te vernederen, er zijn veel minder bezwaarlijke alternatieven aanwezig zoals de body-scan.”

Ook het feit dat er tegen mensen werd geschreeuwd en dat zij ongevraagd werden getutoyeerd, en het feit dat er nooit excuses zijn gemaakt indien kwam vast te staan dat de verdenking niet terecht was heeft wrevel opgewekt. Harry van Bommel: “Wij hebben aanwijzingen dat de situatie momenteel iets is verbeterd, maar we zullen de ontwikkelingen uiterst kritisch blijven volgen.”