nieuws

IND past dreigende terugkeerbrief aan 'oude' asielzoekers aan

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een brief aangepast waarin asielzoekers die vermoedelijk onder de pardonregeling vallen, werden uitgenodigd op het politiebureau te komen praten over hun terugkeer. SP-Kamerlid Jan de Wit kaartte de kwestie aan omdat mensen door de standaardbrief in grote onzekerheid zijn gebracht. Er werd gerept over extra inspanningen om hen uit Nederland te laten vertrekken, terwijl deze mensen juist dachten dat er snel een einde zou komen aan de jarenlange onzekerheid over hun status.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) betreurt het dat de brief is verstuurd. “Dat had niet mogen gebeuren,” zei ze dinsdag in antwoord op Kamervragen van Jan de Wit. De IND gebruikt inmiddels een nieuwe brief om mensen uit te nodigen voor een gesprek over de actuele stand van zaken en de pardonregeling.

De Tweede Kamer dwong drie maanden geleden, in afwachting van een pardonregeling, een uitzetstop af van uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet binnenkwamen en nog in ons land zijn. De gesprekken met de ambtenaren zijn bedoeld om de onzekerheid bij veel betrokkenen weg te nemen. De nieuwe pardonregeling zal naar verwachting binnen enkele maanden klaar zijn. Hoeveel mensen er uiteindelijk onder gaan vallen, is nog onduidelijk.