Guus K. mag niet op vrije voeten

SP-Kamerlid Krista van Velzen is verontrust over de beslissing van het Gerechtshof in Den Haag om Guus K., verdacht van illegale wapeninvoer in Liberia, in afwachting van de behandeling van zijn hoger beroep op vrije voeten te stellen. Van Velzen heeft de minister van Justitie verzocht alles op alles te zetten om te voorkomen dat deze man het land ontvlucht.

Guus K, een vertrouweling van de voormalig Liberiaanse dictator Taylor, heeft in het verleden veelvuldig reisverboden overtreden die hem door de VN Veiligheidsraad werden opgelegd. Dit heeft hij ook in interviews openlijk toegegeven: "Ik reis gewoon, niemand die iets doet."

"Zijn vrijlating belemmert het onderzoek en is dan ook onverantwoord," zegt Van Velzen. "Op zijn minst moeten de voorwaarden aan de invrijheidstelling van K. zwaar worden aangescherpt. Als die voorwaarden geen garantie geven dat hij niet vlucht, zal hij terug de cel in moeten. Het is van groot belang dat dit kaliber verdachten niet aan gerechtigheid ontsnapt."

Vanwege het vluchtgevaar heeft van Velzen gevraagd haar Kamervragen met de grootst mogelijke spoed te beantwoorden. Inmiddels heeft ook het Openbaar Ministerie bezwaar aangetekend tegen de vrijlating van Guus K.

Vorig jaar juni is Guus K. veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf wegens illegale wapeninvoer in Liberia tussen 2000 en 2003, ten tijde van de burgeroorlog. Zowel Guus K. als het Openbaar Ministerie hebben hoger beroep ingesteld tegen deze uitspraak. Het OM omdat het hem veroordeeld willen zien voor het plegen van oorlogsmisdaden. Omdat de inhoudelijke behandeling van dit hoger beroep vermoedelijk nog even op zich laat wachten, heeft het gerechtshof besloten de verdachte uit de gevangenis te laten.