nieuws

Eric uit Klundert hoeft niet terug naar Congo

De landelijke actie voor de 17-jarige Eric Fuanani uit Klundert heeft geholpen. Na niet aflatende inzet van onder andere zijn school, voetbalclub en Defence for Children, na advertenties in dagbladen, een brievenactie, de lancering van de website www.ericmoetblijven.nl, een wereldrecord poging ‘kinderrechten hooghouden’ en Kamervragen van Jan de Wit kwam deze week goed nieuws: Eric hoeft niet terug naar Congo.

Eric Fuanani is een 17-jarige jongen, die op zijn vijfde tijdens de oorlog in Congo zijn moeder uit het oog verloor. Na zeven jaar vond hij haar terug in Nederland, in Klundert. Het hele gezin mag in Nederland blijven, maar Eric moet terug omdat hij in Congo geen ‘machtiging voorlopig verblijf’ (mvv) heeft aangevraagd. Kinderen hebben natuurlijk rechten, zoals het recht op gezinsleven. De rechten van Eric dreigden hier te worden geschonden. Reden voor Jan de Wit om Kamervragen te stellen aan de verantwoordelijke staatssecretaris.

Gisteravond, vlak voor een manifestatie van Defence for Children op het Plein in Den Haag zou plaatsvinden, beantwoordde de staatssecretaris de vragen van de SP. Na weging van alle belangen besloot ze Eric vrijstelling te verlenen van ‘het mvv-vereiste’. Jan de Wit: “Dit is goed nieuws! Gelukkig heeft de staatssecretaris de kinderrechten van Eric gerespecteerd, en een goede afweging van belangen gemaakt. Nu nog een rechtvaardige afweging voor alle minderjarigen en jongvolwassenen in een vergelijkbare situatie.”

Bij de manifestatie vandaag in Den Haag onder het motto ‘Eric moet blijven’ werd geprobeerd een ‘wereldrecord voetbal hooghouden’ te vestigen. Honderden kinderen, jongeren en Kamerleden van onder meer de SP deden verwoede pogingen, maar voor een wereldrecord kwam men net een vijftigtal; deelnemers tekort. Wel werd een Nederlands record gevestigd. Wat overheerste was natuurlijk de blijdschap over het goede nieuws voor Eric.

Jan de Wit: “Het is nu zaak de situatie van Eric als voorbeeld te laten dienen voor alle kinderen in een vergelijkbare situatie.” Deze oproep werd vanmiddag ondersteund door de woordvoerders van CDA en PvdA. De staatssecretaris heeft toegezegd de Kamer op de hoogte te houden van eventuele aanpassingen in dit beleid.