Belspelletjes eindelijk serieus onder de loep van het OM

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de belspelletjes die commerciële omroepen dagelijks uitzenden, niet feitelijk illegale kansspelen zijn. Het onderzoek, waar SP-Kamerlid Jan de Wit al jaren op aandringt, volgt op aangiften van het ministerie van Justitie tegen aanbieders van belspelletjes.

Om welke omroep(en) of producenten het gaat heeft justitie nog niet bekend gemaakt. RTL 4, SBS 6, NET 5 en Tien zenden dagelijks tot vijftien uur aan belspelletjes uit. De aangiften zijn op 18 september en 12 december 2006 door het Projectbureau Kansspelen ingediend 'wegens het aanbieden van kansspelen zonder de vereiste vergunning'. Het projectbureau, onderdeel van het ministerie van Justitie, zegt ongeveer honderd klachten te hebben ontvangen. De aanbieders zijn sinds ruim een jaar gebonden aan de Gedragscode Promotionele Kansspelen. Daarin staat dat de spelletjes verboden zijn, tenzij ze niet misleidend zijn, geen valse verwachtingen wekken of aanzetten tot onmatige deelname. Ook moet deelnemers vooraf duidelijk worden gemaakt wat de economische waarde van de prijzen is.

Volgens Justitie-woordvoerder Jan de Wit van de SP wordt deze op vrijwel alle punten genegeerd: "De code is volstrekt mislukt. We zien nog steeds pure oplichting en geldklopperij. Mensen bellen zich een slag in de rondte zonder er een cent beter van worden." De Wit strijdt binnen en buiten de Kamer al jaren tegen de spelletjes. Zo deed hij enkele jaren geleden aangifte tegen aanbieders, maar toen besloot het OM nog om er niets mee te doen. De Wit is blij dat er nu wel wat gebeurt.

Endemol, een van de belangrijkste producenten, wil niet zeggen hoeveel kijkers dagelijks deelnemen en welk bedrag vorig jaar aan prijzengeld is uitgekeerd. Het bedrijf raakte deze week in Groot-Brittannië in opspraak omdat uitkwam dat uitvoerend producenten soms 'winnaars' verzonnen als niemand door de wirwar van telefonische strikvragen wist te komen. Er werden verzonnen namen van winnaars in beeld gezet en zeker een keer deed een medewerker zich voor als bellende winnaar. Naar aanleiding van de onthullingen zijn diverse belspelletjes van de buis gehaald en wordt ook onderzoek gepleegd naar belspelletjes van grote programma's als X-factor en Dancing on Ice.