Van Geel moet symbool klein chemisch afval niet bij grof vuil zetten

Volgens staatssecretaris Van Geel (Milieu) is het symbool voor klein chemisch afval (KCA) niet meer nodig omdat iedereen nu wel weet dat chemisch afval apart wordt ingezameld. “Een onzinnige redenering,” zegt SP-Kamerlid Van Velzen. “Dan kan zeker ook de waarschuwingstekst van de sigaretten wel weg?”

Het symbool van de klikobak met een grote zwart kruis is al 12 jaar het herkenningsteken voor Klein Chemisch Afval (KCA). Als het aan Van Geel ligt verdwijnt het binnenkort van verpakkingen van alledaagse producten als schoonmaakmiddelen en cosmetica. Het teken voldoet niet aan de Europese richtlijnen voor harmonisatie van etikettering van producten met gevaar symbolen en andere aanduidingen. Handhaving van het teken door Nederland zou in strijd zijn met handelsbelangen. SP-Kamerlid Van Velzen stoort zich aan deze overbodige bemoeizucht uit Brussel waarmee de EU succesvol Nederlands milieubeleid belemmert.

De staatssecretaris is overigens niet consequent: het symbool blijft namelijk wel gehandhaafd op huishoudelijke apparaten en batterijen die chemische stoffen bevatten. Dat past dan weer wel in het Europese beleid. Het verbaast Van Velzen dat de staatssecretaris zelf geen bezwaar heeft tegen de Europese bemoeizucht. Nu het symbool verdwijnt zullen meer mensen uit onwetendheid zaken als terpetine en acteton door de goot spoelen, denkt zij.