nieuws

Van Bommel: VN-top nu al mislukt

Het topberaad over de hervormingen van de Verenigde Naties is nu al op een grote teleurstelling uitgelopen, stelt Harry van Bommel, buitenlandspecialist van de SP. “Mijn oorspronkelijke optimisme naar aanleiding van de duidelijke plannen van Kofi Annan was al stevig getemperd, onder meer door de opstelling van de Amerikaanse vertegenwoordiger Bolton. De oorspronkelijke vaststelling dat de wereld een veel betere samenwerking nodig heeft en de VN daarom hervormd en versterkt moesten worden, heeft amper tot daden geleid.”

Van Bommel: “Vooral door de honderden amendementen die door de Amerikaanse vertegenwoordiger Bolton zijn ingediend, is van enige vooruitgang amper sprake. Minister Van Ardenne verwachtte dat Bolton zich constructief zou opstellen, maar ik constateer dat de Amerikanen de VN willen onderwerpen aan hun eigen belangen.”

“De bescheiden doelstelling om de armoede in de wereld over tien jaar met de helft te verkleinen, is eigenlijk losgelaten. Veel landen halen de doelstellingen niet, laat staan dat ze de armoede helemaal kunnen of willen opheffen. De noodzakelijke instrumenten om grote wereldproblemen in de toekomst aan te pakken, zijn niet gesmeed. Bush wil de VN gebruiken om met geweld terrorisme te bestrijden, in plaats van armoede. Van de feitelijke mislukking van de top zal de hele wereld last houden.”

Positief is dat er enkele nieuwe raden zijn gevormd, zoals de Mensenrechtenraad. Daar staat tegenover dat niets tegen de verspreiding van atoomwapens wordt gedaan. Ook de macht van de oude Veiligheidsraad is onaangetast. Nog steeds zijn vijf permanente leden met hun vetomacht in staat om de wereld hun wil op te leggen. Grote plannen tot het opnemen van nieuwe landen zijn geruisloos verdwenen. Wat erger is: de buitenproportionele macht van de Amerikanen kan niet worden ingeperkt.