SP teleurgesteld over vonnis in bouwfraudezaak

Gisteren maakte de rechtbank in Rotterdam het vonnis bekend in het bouwfraude-proces. De straffen vielen laag uit: waar het OM tot twee miljoen euro boete en celstraffen had geëist, was de hoogste boete die de rechtbank oplegde 100.000 euro. Twee directeuren van bouwbedrijf Koop Tjuchem kregen taakstraffen van 180 uur. Een teleurstellende uitkomst, vindt SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit.

Jan de Wit was lid van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de bouwfraude. “Deze straffen lijken nauwelijks recht te doen aan de ernst van deze zaak. Het ging hier om veelomvattende fraude, die de samenleving handenvol geld heeft gekost. Ik maak me zorgen om het signaal dat hiervan uitgaat,” aldus De Wit.

Dat de straffen lager zouden uitvallen dan de eis, kwam niet geheel als een verrassing. Al eerder was bekend geworden dat een aantal tenlastegelegde feiten was verjaard en daarom niet meer bestraft kon worden. De Wit: “Een regelrechte blunder van het OM. Om te voorkomen dat dit soort dingen mis gaat zou er een nationale fraudecoördinator moeten komen, die alle lopende fraudezaken in de gaten houdt. De SP heeft hier al diverse malen voor gepleit, misschien dat de uitkomst van deze zaak eindelijk duidelijk maakt dat de introductie van zo’n fraudetsaar hard nodig is.”

Financieel komen de bouwbedrijven er niet zo gemakkelijk van af als de lage boetes suggereren, want de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft al eerder honderd miljoen euro aan boete opgelegd aan de bouwsector. Toch blijft de uitkomst van de bouwfraudezaak voor de SP teleurstellend. De Wit: “Een hard oordeel door de strafrechter heeft meer gewicht dan een boete door de NMa. Het moet klip en klaar duidelijk zijn dat fraude een ernstig misdrijf is dat ook ernstige consequenties heeft, in álle gevallen. Een bijstandsmoeder die sjoemelt met haar uitkering wordt keihard aangepakt. Prima, maar doe dat met fraude in de zakenwereld dan ook. Mede door de fouten van het Openbaar Ministerie is dat hier niet gebeurd. Een gemiste kans.”