Bestrijd radicalisering: haal voedingsbodem weg

SP-Kamerlid Fenna Vergeer heeft vandaag concrete voorstellen gedaan om de radicalisering van jongeren tegen te gaan. Zij deed deze voorstellen in een debat van de commissie integratie met Minister Verdonk over de weerbaarheid van islamitische jongeren tegen radicalisering. In dit debat komen de mogelijkheden aan de orde om de toekomstige radicalisering van jongeren tegen te gaan. In een ander debat komen de mogelijkheden van een hardere juridische aanpak aan de orde.

De verantwoordelijkheid van een goede opvoeding ligt bij de ouders, maar in de huidige situatie is het nodig dat de overheid maatregelen neemt en die ouders confronteert met die verantwoordelijkheid.

De voorstellen van de SP geven de mensen die dagelijks met deze jongeren werken meer mogelijkheden om een brug te bouwen tussen de thuissituatie en de school en maatschappij.

Vergeer: “De radicalisering van islamitische jongeren dient voorkomen te worden. Repressie van reeds radicaliserende jongeren is nodig, maar ook de voedingsbodem dient weggenomen te worden, om radicalisering van grotere groepen tegen te gaan. De voedingsbodem wordt bestaat voor een groot deel uit leerachterstanden en sociaal emotionele achterstanden van jongeren. Allochtone jongeren leven vaak tussen twee werelden. De verschillen tussen die werelden dienen verkleind en overbrugd te worden. De SP wil dat de segregatie tussen allochtonen en autochtonen op school en in de wijken worden beslecht. De regering moet dan ook komen tot streefcijfers voor gemengde wijken en gemengde scholen.”

Naast deze lange termijn aanpak heeft de SP ook een aantal concrete voorstellen gedaan om op korte termijn de voedingsbodem voor radicalisering terug te dringen.

Vergeer: “Om de thuis-wereld en die van de school en maatschappij te overbruggen moeten de mensen die dagelijks in contact staan met deze jongeren betere mogelijkheden krijgen om de jongeren te bereiken en om een brug te bouwen tussen deze twee werelden.” In het debat heeft zij dan ook vijf concrete voorstellen gedaan:

  • Geef consultatiebureaus voldoende armslag om opvoedingsondersteuning te bieden en een kind op een peuterspeelzaal te plaatsen
  • Geef de scholen meer middelen om bij elke leerling thuis kennis te maken met de ouders om zo die ouders te betrekken bij het leerproces van het kind
  • Ouders moeten verplicht naar ouderavond komen. De leerplicht van een kind, kan die plicht voor de ouder met zich meebrengen
  • Geef leerplichtambtenaren de uren om op bezoek te gaan in plaats van brieven te schrijven, wanneer kinderen van school wegblijven
  • Stimuleer mentorprojecten, waarbij ex-leerlingen 1 op 1 een scholier begeleiden.
De plannen die de minister lanceert zijn erop gericht bestuurders en burgemeesters meer kennis te geven van het begrip radicalisering. De plannen van de SP willen de mensen in de praktijk de middelen en mogelijkheden geven om persoonlijke contacten op te bouwen met jongeren om zo vroegtijdig in te kunnen grijpen, wanneer radicalisering of criminaliteit een rol gaan spelen. “De voorstellen die de SP doet zullen ten goede komen aan de integratie van de ouders, de kansen van de jongeren verbeteren en kunnen zeer direct worden ingevoerd en zullen directe resultaten opleveren”, aldus Vergeer.