nieuws

Nederland Geen Afluisterstaat

Vanaf maandag 9 september heeft de initiatiefgroep “Nederland geen afluisterstaat” een website geopend onder de naam www.nederlandgeenafluisterstaat.nl. Aanleiding voor dit initiatief zijn de afluisterplannen van de Europese Unie die voor alle lidstaten moeten gaan gelden.

Kern van het plan is om telecom- en internetbedrijven te verplichten alle zogeheten verkeersgegevens één tot twee jaar te bewaren. Verkeersgegevens zijn alle elektronische indicaties van een persoon wáár met een GSM is gebeld, naar wie is gebeld met GSM of vaste telefoon, wanneer dat is gebeurd, naar welke websites is gesurft en welke zoekwoorden in zoekprogramma’s zijn ingetoetst. Op deze wijze wordt justitie in staat gesteld het (elektronische) gedragspatroon van alle burgers in de Europese Unie vast te leggen en op ieder willekeurig moment te controleren.

De initiatiefgroep “Nederland Geen Afluisterstaat” roept alle geïnteresseerden op haar website te bezoeken en van daaruit de protestbrief aan minister Donner en de leden van de vaste kamercommissie van justitie te sturen. Op woensdag 11 september bespreekt de vaste kamercommissie van Justitie en Binnenlandse Zaken de plannen van de Europese ministers. De Europese ministers vergaderen over deze plannen op 13 en 14 september in Denemarken. De plannen worden momenteel gedoseerd en slinks ingevoerd tot ze op een definitief punt zijn aanbeland waarvan niet kan worden teruggekeerd. De Europese plannen worden gepresenteerd als onderdeel van de strijd tegen terrorisme.

“Nederland geen afluisterstaat” roept de Tweede Kamer en het Europees Parlement op de Europese plannen af te wijzen omdat deze maatregelen leiden tot een ware Big Brother-maatschappij waarbij alle burgers, zonder doordat zij door het Openbaar Ministerie als verdachte te zijn aangemerkt, gecontroleerd kunnen worden in doen en laten.

“Nederland geen afluisterstaat” wijst er bovendien op dat internetproviders en telecommaatschappijen ernstige bezwaren maken tegen de rol die zij als archivaris van de politie moeten spelen. Veel van deze bedrijven voelen niets voor het schenden van de privacy van haar klanten.

Stuur de protestbrief naar minister Donner.

Luister naar SP’er Rene Roovers van de initiatiefgroep op NCRV’s Plein Publiek (Radio 747AM, real-audio).