nieuws

12.500 protestkaarten tegen de ‘Nieuwe Oorlog’

Een delegatie van 50 mensen vanuit het Platform tegen de ‘Nieuwe Oorlog’ heeft vanochtend 12.500 kaarten ‘Stop de Oorlog - Stop de Geweldsspiraal’ bij het Torentje van premier Kok aangeboden.

Deze kaarten zijn de afgelopen maanden bij lokale acties in een 20-tal steden in het hele land ingezameld. De ervaring bij het inzamelen is dat de onvrede met de bombardementen op Afghanistan veel breder is dan veelal wordt gesuggereerd. "Veel mensen twijfelen nog in stilte, hooguit in eigen kring," aldus Daniel de Jongh die bij het Torentje namens het Platform sprak. "Het is nog steeds not done om je publiekelijk uit te spreken voor de vrede en tegen de oorlog. Voor een minderheid is het al wel zo ver." Volgens het Platform heeft dat te maken met "de hele merkwaardige sfeer rondom de nieuwe oorlog, waarbij het adagium ’wie niet voor ons is is tegen ons’ lijkt te gelden."

Ook de meer dan 200 organisaties – waaronder de SP – die zijn aangesloten bij het Platform tegen de ’Nieuwe Oorlog’ vinden dat er ’iets’ moet gebeuren in reactie op het brute terrorisme van 11 september. Maar een oorlog past niet bij een beschaafde, 21ste eeuwse samenleving. Het internationaal recht is de afgelopen decennia juist ontwikkeld om geweld en onderdrukking internationaal te voorkomen en te bestrijden. Dit is iets waaraan de door de VS geleide internationale coalitie tegen het terrorisme volledig voorbij gaat. De onlangs door de Amerikaanse Senaat aangenomen wet om het Internationaal Strafhof te frustreren vormt hierin een voorlopig dieptepunt. Bovendien overtreedt de VS haar eigen rechtsprincipes door de instelling van militaire rechtbanken waar vermeende terroristen volgens andere regels berecht worden dan anderen.

Vanuit de Afghaanse gemeenschap in Nederland sprak Mohammad Wardak. Hij riep de Westerse regeringen op om ruimhartig met vluchtelingen en asielzoekers uit Afghanistan om te gaan en de Afghanen op alle mogelijke manieren te ondersteunen in de wederopbouw van hun land.

Het Platform tegen de ’Nieuwe Oorlog’ organiseerde eerder dit najaar de manifestatie van 30 september op de Dam en de demonstratie op 20 oktober door de Amsterdamse binnenstad waaraan 7.000 respectievelijk 10.000 mensen deelnamen. Het Platform maakt zich op dit moment grote zorgen over een volgende fase in de ’Nieuwe Oorlog’ waar de Amerikaanse regering steeds nadrukkelijker op zinspeelt.