Deze week stemmen we in Straatsburg over de inzet van het Europese Parlement bij de onderhandelingen over de nieuwe Europese havendienstenverordening. In het verleden was er terecht veel onrust rondom Europese wetgeving op dit gebied. Havens zouden geprivatiseerd moeten worden. Het loodswezen zou eveneens moeten gaan concurreren. Bovendien zou de bescherming van havenwerkers opgeheven worden. De tekst die deze week voorligt, gaat precies de andere kant op: lidstaten moeten zelf bepalen hoe ze hun havens organiseren, maar de rechten van werknemers, inclusief de CAO’s, moeten gerespecteerd worden. Vooral de geprivatiseerde Britse havens staan op hun achterste benen, maar het geeft mij een goed gevoel dat de tendens tot liberalisering en privatisering nu eindelijk is omgebogen, eerst bij het binnenlands wegvervoer en nu ook bij de havendiensten.
De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser zei eerder al dat hij zich wat meer met de haven zou gaan bezighouden dan zijn voorgangers. In Rotterdam werd het Havenbedrijf op afstand gezet van de gemeente, hoewel de gemeente nog wel een meerderheidsbelang hield in de haven. Visser ziet nu ook dat door de verregaande automatisering bij met name de containerafhandeling, werknemers in de knel komen. Hun werk verandert en het aantal arbeidsplaatsen vermindert. Dat vraagt om zorgvuldigheid en om goede sociale plannen. Of die van Visser daadwerkelijk gaan komen, valt nog te bezien, maar in ieder geval krijgt hij nu vanuit Brussel de opdracht om wel degelijk rekening te houden met de sociale rechten van werknemers. En willen de havenwerkers staken? Dan bepaalt de ontwerpverordening dat het Havenbedrijf zo’n staking niet mag breken op grond van het vitale belang van de havendiensten.
Is er dan alleen maar goed nieuws en erkent Brussel nu ook dat de haven er voor ons allemaal is? Het blijft uitkijken. Allereerst gaat het hier alleen nog om de inzet van het Europees Parlement en moeten de onderhandelingen met de Raad van ministers nog beginnen. Daarnaast blijft de lobby van Britse havenbedrijven in Brussel machtig. Het feit dat de Europese Commissie in het uiteindelijke voorstel afzag van een verplichte liberalisering van de havendiensten, komt door ingrijpen van de Eurocommissaris, Bulc, want haar eigen ambtelijke apparaat wilde maar wat graag liberaliseren, waarschijnlijk na intensief te zijn belobbyd. Maar vooralsnog staan de seinen op groen en kunnen we als SP deze week voorstemmen. Wie had dat ooit gedacht?