Agnes Kant:

De nieuwe Zalmnorm

Als het om de uitgaven van de overheid gaat, stelde minister Zalm harde grenzen. Aan deze zuinigheid hebben we zelfs de Zalmnorm overgehouden. De ex-minister is aangetrokken door de huidige minister van financiën Bos, als topbestuurder van de tijdelijke nationale ABN-AMRO/Fortis bank.

Is er eindelijk in de Tweede Kamer – door jarenlange politieke druk van de SP – overeenstemming over een norm voor topsalarissen in de publieke sector, namelijk maximaal het salaris van de minister-president, ofwel de MP-norm. Maar minister Bos stelde onlangs zelf dat bij overheidsbedrijven de norm maximaal 3,5 ton moet zijn. En de nieuwe Zalmnorm blijkt nu helaas 7,5 ton.

Een marktconforme prijs , zo wordt ook door de PvdA het absurd hoge salaris verdedigd. Maar wat is marktconform? Natuurlijk, in vergelijking met Rijkman Groenink, die het zinkende schip ABN-AMRO verliet met 26 miljoen in zijn broekzak, krijgt Zalm een schijntje. Maar dat is uiteraard een achterhaalde vergelijking. Want ik dacht dat één van de lessen van de kredietcrisis toch was dat we die gigabeloningen eindelijk zouden aanpakken? Ik dacht dat er een andere moraal moest komen? Bos zou dan toch op zijn minst, daar waar hij het voor het zeggen heeft, het goede voorbeeld kunnen geven?

Oh ja en zo’n hoog salaris zou nodig zijn om mensen met voldoende kwaliteit te kunnen krijgen. Nou, ik geloof dat die miljoenensalarissen van de topbankiers nou niet de benodigde kwaliteit, maar ons mede de kredietcrisis hebben gebracht. En voor de gevolgen daarvan gaan nu heel veel gewone mensen een hoge prijs betalen.

En de vraag is: wat voor kwaliteit zoek je? Ik neem aan iemand die inziet dat er een cultuuromslag nodig is in de financiële wereld? Wat dat betreft is ex-minister Zalm een ongelukkige keuze. Hij was ooit als minister verantwoordelijk, maar nam niet de juiste maatregelen. Hij stond erbij en keek ernaar. Sterker nog, hij was groot pleitbezorger van het neoliberalisme, van meer markt en minder overheid. Hij zit nog steeds in de ontkenningsfase. En hij is daarmee niet de juiste man op de juiste plek, op het juiste moment, voor het juiste salaris.

Betrokken SP'ers