column
Paul Ulenbelt:

SupPack

Met een majesteitelijk gevoel ging ik op pad. Lintjes knippen is niet mijn dagelijks werk. Daar hebben we andere mensen voor in ons land. Maar nu is het mijn beurt. Ik ben uitgenodigd om een bedrijf te openen! Bij een bedrijfshal aan Amersfoortseweg 16 in Nijkerkerveen zie ik allemaal blauwe en oranje ballonnen aan het hek. Blauw en oranje zijn de clubkleuren van de VVD. Ik rijd er voorbij. Even verder kom ik erachter dat ik toch bij die ballonnen moet zijn.

Het bedrijf dat ik ga openen is opgezet door voormalige werknemers van Unilever. Bij de onderhandelingen over het sociaal plan bij de sluiting van drie vestigingen van multinational Unilever hebben de bonden en ondernemingsraden bedongen dat er geld moest komen om een bedrijf op te zetten voor mensen die niet makkelijk weer aan werk zouden komen. De SP heeft die strijd volop gesteund. Het bedrijf is eigendom van de mensen die er werken. SupPack is de naam. De uitnodiging om het bedrijf te openen is dus niet zo vreemd.

Waarom dan die VVD-kleuren? Nou wist ik dat ik het bedrijf niet alleen zou openen. Mark Rutte, fractievoorzitter van de VVD, zou mijn compagnon zijn. Rutte is personeelsmanager van Calvé in Delft geweest. Een vestiging van Unilever. Toen ze daar staakten was Rutte bijna eerder bij de poort dan de SP-afdeling. Hij steunde de mensen die ontslagen zouden worden. Maar hij en de VVD steunen niet de strijd tegen Unilever en andere bedrijven die voor extra winst bedrijven in Nederland sluiten en overplaatsen naar het buitenland.

SupPack is uit strijd geboren. De ballonnen zullen leeglopen. SupPack zal hopelijk blijven bestaan.

Betrokken SP'ers